Çuaz Birgül Şahin'i Anma


Çuaz Birgül Şahin'i Anma

Çuaz Birgül Şahin, 27 Aralık 1958 yılında, Adapazarı Geyve, Boğazköy de üç çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası (Ubıh) Çuaz Adnan Şahin, Annesi (Abaza) Kozba Bedia Şahindir. Abisi Çuaz Bülent, ablası Çuaz Sermin’dir. Abisi Bülent genç yaşta geçirdiği bir trafik kazası sonucunda hayatını kaybettiğinde kendisi henüz daha çok küçüktü.

İlk ve orta eğitimini Adapazarı’nda tamamladı. 1975 yılında lise mezunu bir genç olarak Türkiye Sosyalist İşçi Partisine katıldı. 1985 yılında partinin kapatılmasına kadar aktif görev aldı. 1978 yılında (Adige) Aslanukua Seyfi Şakar ile evlendi, bu evlilikten 3 kızı oldu.

Bu dönemde İzmit postanesinde santral memureliği yaptı. 1980 yılında ikinci kızını doğurduktan bir süre sonra babasını kaybetti. 1982 yılında İstanbul’a taşınana kadar Adapazarı’nda ikamet etti.

1984-1989 yılları arasında Kargo şirketinde şeflik, şube müdürlüğü görevini yerine getirdi. 1989-1992 yılları arasında çeşitli dergi ve yerel gazetelerde yazarlık ve editörlük yaptı. Bu süre zarfında siyasi hayatına da aktif olarak devam etmiştir. İşçi Gündemi gazetesinde de bu doğrultuda görev almıştır. En son Merkuri yayıncılıkta editörlük yapmıştır.

Ekim 1992’de o zamanki adıyla Dünya Abhaz-Abazin Halkı Birliğinin ilk genel kuruluna katılmak için gazeteci olarak geldiği Abhazya’dan geriye dönmeme kararı almış, kendisini bekleyen üç kız evladı olduğu halde, “önce halkım ve vatanım” diyerek bağımsızlık mücadelesine katılmıştır.

Türkiyelilerin olduğu Şamil Taburuna katılan Çuaz Birgül o saatten sonra herkes için bazen bir kız kardeş, bazen arkadaş, bazen abla ve anne olmuştur.

Savaş süresince Şamil Taburu ile 1992 yılı Kasım ayında Şrom operasyonuna sıhhiyeci olarak katılmıştır. Yine Kasım 1992’de Şamil Taburu ile Koçara operasyonuna gelmiş, Çlou köyüne kadar askerlere destek vermiştir. 1993 Temmuz ayında batı cephesinde Sohum üzerindeki dağların düşmandan temizlenmesi operasyonuna sıhhiyeci göreviyle Graza müfrezesi ile katılım sağlamıştır. Abhazya bağımsızlık savaşının zafer ile sonuçlandığı 1993 yılının Eylül ayında batı cephesinde 2.Tugay 4. Tabur bünyesinde görevini tamamlamıştır.

Savaş sonrasında ata vatana temelli yerleşme kararı alan Çuaz Birgül Şahin 3 kızını da yanına alarak Abhazya’nın Pitsunda şehrinde yaşamaya başlamıştır. Ekonomik zorluklar ve kızlarının eğitimi nedeni ile mutlaka Abhazya ya dönmek üzere bir süreliğine gittiği Moskova'da 1999 yılının şubat ayında aramızdan ayrılmıştır.

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender