Beygua Ömer Büyüka Kitapları


Beygua Ömer Büyüka Kitapları

Sakarya Abhaz Derneğimizde bugün İstanbul Abhaz Derneği Başkan Yardımcısı Elif Berkkan Tapşipha’yı ağırladık. Abhazya Cumhuriyeti’nden gelen özel baskı beş ciltlik Beygua Ömer Büyüka kitaplarını Başkan Yardımcımız Ülkü Yıldız Aşupha’ya teslim etti.

Sadece Abhaz Dernekleri için gönderilen bu değerli eserleri ilgili yerlere ulaştırmayı görev edinen Tapşipha Elif hanıma kitaplarla ilgili değerli sohbeti için teşekkür ederiz. Kadın Kolları başkanımız ve yürütme kurulu üyemiz Azade Nalburoğlu, üyemiz ressam Oya Arutan’a bu sohbete ve Beygua Ömer Büyüka anı ve birikimleri ile sohbete kattıkları değer için de teşekkür ederiz.

Tarihçi, etnograf, dil bilimci ve şair Beygua Ömer Büyüka’nın yayınlanmış eserleri arasında Abhazya Cumhuriyeti’nde yayınlanan şiir kitabı dışındaki tüm eserleri Türkçedir. 5 cilt halinde yayınlanan bu kitapların bazıları hem Türkçe hem Abhazcadır. Beygua Ömer Büyüka’nın eserlerini Abhazcaya kazandırmak için D. Gulya Enstitüsü’nde çalışmalar devam etmektedir.

Beygua Ömer Büyüka’nın şiirlerinden ve sayısız mektuplarından onun Abhazcasının önemini bilen Abhazyalı aydınlar bu eserlerin Abhazcaya çevrilmesini çok arzu ediyorlardı. Papapha Mahinur Tuna, Beygua Ömer Büyüka’nın sağlığında bir anlaşma yaptı: “Ömer amca, sen söyle ben yazayım “ dedi.

Böylece Abhaz Mitolojisi Anaç mı? Ve Hz. İbrahim, Awubla ve Kafkaslar adlı kitapları Büyüka’nın diliyle Mahinur Tuna eliyle Abhazcaya kazandırılmış oldu. Daha sonra Ömer Büyüka’nın yaşamı ve eserleri ile ilgili Abhazca uzun bir söyleşi yaptı. Böylece Ömer Büyüka’nın bu iki eseri ile yaşam öyküsü kendi diliyle Abhazcaya kazandırılmış oldu.

5 cilt olarak yayınlanan kitaplar Abhaz Araştırmaları Enstitüsünün yayınları olup satılmamaktadır. Fakat Arayanlar için Enstitünün dijital kütüphanesi olan Apsnyteka’da hemen paylaşılacaktır.

MERAKLISI İÇİN;

 

1.cilt “ Yaşamımın tadı Apsuwalığımdan Gelir.” Ömer Beygua’nın yaşamı ve eserleri ile ilgili söyleşi ve “ Hazreti İbrahim’le Awubla ve Kafkaslılar” adlı kitap.(Abhazca&Türkçe)

2.cilt Abhaz Mitolojisi Anaç mı? (Abhazca&Türkçe)

3.cilt Ömer Büyüka’nın Abhazca Şiirleri (Abhazca)

4.cilt Ömer Büyüka’nın “Yohan’ın İncil Tercümesi” (Abhazca)

5.cilt Ömer Büyüka’nın Abhazya’ya gönderdiği Abhazca Mektuplar (Abhazca)

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender