Pitsunda Dachası'na Bakış FATİH ATAN


Pitsunda Dachası'na Bakış FATİH ATAN

Pitsunda Dachası’na Bakış!

UKRAYNA’DA EMPERYALİST DÜNYA DEVLETLERİ İLE VAROLUŞ MÜCADELESİ VEREN, VLADİMİR PUTİN AÇISINDAN PİTSUNDA DACHASI ÇOK ÖNEMLİ Mİ?

Pitsunda Dachası’na Bakış!26/07/2022. Antalya. 26 Temmuz 2022. Abhazyam.com. Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Değerli abhazyam.com izleyicileri. Yaşadığımız son günlerde, Abhazya Cumhuriyeti’nde Abhazya Cumhuriyeti vatandaşları ve Abhaz Diasporası’nı yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor.

 Abhazyam.com’da bizler Pitsunda Dachasının Rusya Federasyonu’na devri ya da kiralanması ile ilgili gelişmeleri bundan tam bir yıl önce 10 Temmuz 2021’de gazeteci Nadyejda Venediktova’nın  Asarkia.ru internet sitesinde yayınlanan  “PİTSUNDA DEVLET DACHASI, ORMANI VE SAHİLİ KİMLERE YILLIK 1 RUBLE’YE KİRALANIYOR? SIR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?” makalesini “Pitsunda’da Neler Oluyor?” Başlığı ve

“Değerli Abhazyam.com izleyicileri, Abhazya Cumhuriyeti’nde yabancılara mülk ve toprak satışı hakkında uzun zamandan beri özellikle Rus vatandaşlarına satışlar konusunda bilinmezlikler yaşanıyor. Aşağıda adı geçen satış konusu, SSCB dönemine kadar uzanıyor.

 Abhazya vatandaşı olarak bizlerde bu tür satışların nasıl olduğu konusunda açık bilgiye sahip olmamız gerektiğine inanıyoruz.

 Abhazya’da görev yapan gazeteci Nadyejda Venediktova, bu soruyu bizler adına soruyor. Diaspora Abhazları olarak bizlerde soralım. Pitsunda’daki eski SSCB Devlet Başkanlığı Dachası ve toprakları yıllık 1 Ruble’ye kimlere ne amaçla devrediliyor? (Pitsunda’da ki arazi içerisinde Stalin, Khruschev, Gorbachov’a ait  (Dacha) dinlenme evleri ve büyük bir çam ormanı bulunuyor)

 Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu

 Fatih Atan (A’tanba - Тванба)” ön yazısı ile .siz değerli okurlarımızla buluşturmuştuk. (Bknz:  http://www.abhazyam.com/haber/6744/pitsundada-neler-oluyor.html )

 Aradan bir yıl geçti, ama sorular hala yanıtını alamadı, muğlaklık sürüyor.

Rusya açısından anlaşıldığı kadarıyla bir muğlaklık yok. Anlaşma 1995 yılında, yani Boris Yeltsin’in devlet başkanlığı sırasında, Pitsunda Dachasında ki arazi ve binalar, Rusya’ya devredilmiş. Ancak, bu devrin gerçekleşmesi anladığımız kadarıyla, tam olarak gerçekleşememiş ki, muğlaklık sürüyor.

 Rusya Federasyonu Abhazya Cumhuriyeti büyükelçiliği yetkilileri, Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarıını temsil eden Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri (STK) ile bilgilendirme toplantıları düzenliyor, ayrıca Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığında basına kapalı kapılar ardında da toplantılar düzenleniyor.

 Abhazya Devlet yönetimi ise,devlet başkanı Aslan Bjaniya ve Başbakan Aleksandr Ankvab başkanlığında, bölgesel toplantılar düzenleniyor, bizler sizleri Oçamçıra’da konu hakkında düzenlenen toplantıdaki bilgilendirme toplantısını buluşturduk. (Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/7054/aslan-bjaniyadan-ilginc-savunma.html )

 Bu toplantılardan edindiğimiz bilgilere göre, anlaşma bugüne kadar, Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından onaylanmamış, yani bu onay olmadan anlaşma yürürlüğe giremiyor. 1995’den bu yana 27 sene geçmiş ancak, parlamentodan bir onay çıkmamış.

 Bu konu bile başlı başına önemli, ancak günümüz parlamentosu ise daha yeni yapılan seçilmerle gelmiş taze bir parlamento, kuçağında her an patlamaya hazır “mayın” gibi bir konu buldu.

 O da bir kolayını buldu, 21Temmuz Perşembe günü Parlamento Başkanı Lasha Ashuba başkanlığında yapılan toplantıda, konu hakkında karar verilmesi için Yüksek Mahkeme’ye başvurdu. Bugüne kadar da bu başvuruya bir yanıt alınamadı.

 Ancak, Büyükelçi’nin basına yansıtılmayan toplantılarından çıkan sızıntı bilgilere göre, Rus büyükelçisi, Aslan Bjaniya’nın sözlerini destekler konuşmalar yapmış.

 Bakalım daha neler sızacak, bekleyelim, görelim.

 Biz ise, Abhaz Diasporası’nın yoğun olarak yaşadığı Türkiye’deki  Diasporaya bir bakalım. Bugüne kadar 1992-1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı sırasında Abhaz-Kafkas Diasporasını etkin bir biçimde örgütleyen, ancak savaş sonrasında kabuğuna çekilen, önemli olaylar sırasında bildiriler yayınlayan Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) dışında herhangi bir tepki görülmedi. Bu bildiriler yine de etki yaratmayı sürdürüyor. Bunu da kabul edelim. (Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/7056/kadkden-pitsunda-dachasi-mektuplari-var.html )

 Abhaz Diasporası’nın örgütlenmesinde önemli görevler üstlenen Abhaz Dernekleri Federasyonu’ndan ve bölgesel derneklerden bunune kadar herhangi bir tepki göremedik. Abhaz Diaspora basını içerisinde de, Abhazyam.com da çıkan haberler dışında herhangi bir şey göremedik.

Önümüzdeki günlerde görebilmeyi umuyorum.

 Ben kısaca kendi görüşlerimi sizlerle paylaşmak isterim. 1995 yılından bu yana çözülemeyen bir konunun neden 2022 yılında birden bire gündeme getirilmesinin doğru olmadığına, eğer gündeme getiriliyorsa da, toplumun tam olarak bilgilendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Rusya Federastyonu açısıından bu alanın  öneminin ne anlama geldiğini bilmek istemek hepimizin hakkıdır.

Özellikle,günümüz koşullarında Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’da düzenlemiş olduğu özel operasyon sırasında, tüm dünyanın gözü Karadeniz bölgesindeyken, bu tür bir girişim ne derece önemlidir?

Türkiye’de yaşayan Kafkas Diasporası içerisinde, 2008 yılından bu yana yani Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının Rusya Federasyonu tarafından tanınması sonrasında, 21 Mayıs anmalarında, Abhaz Diasporası hassasiyetini koruyor ve Rusya’ya karşı özellikle ABD’li ve AB’li yapılar tarafından desteklenen kurumların düzenlemiş oldukları protesto eylemlerinde yer almıyorlar.

 Abhaz Diasporası içerisinde, Rusya’nın Ukrayna’da düzenlemiş olduğu özel operasyon ile ilgili olarak tepkisel kıpırdanmaların yaşandığı bizler tarafından biliniyor, önümüzdeki süreç içerisinde, Pitsunda Dachası ile ilgili olarak, çıkabilecek olan olumsuz kararın, Diasporaya yansımasının nasıl olacağını, Rusya Federasyonu yöneticilerinin de çok iyi bilmesi gerekir.

 2008 yılından bu yana, Türkiye Cumhuriyeti içerisinde Rusya Federasyonu’na verilen desteğin, olumsuz yöne kaymaması gerekmektedir.

 Bu konuyu iyi düşünsünler, derim!

 SSCB döneminde, devlet başkanlarının Abhazya Cumhuriyeti içerisinde sadece Pitsunda’da dinlenme alanları bulunmuyordu, Suhum’da ve Ritsa gölünde de vardı. Eğer Pitsunda Dachası sorunu toplumsal tepkilere yol açacak biçimde çözümlenirse, domino etkisi yapar.

 Bildiğimiz kadarıyla, Rusya Federasyonu devlet başkanlarının, Sochi dışında, Moskova’da da Dachaları bulunuyor,

 Vladimir Putin’in Abhazya Cumhuriyeti içerisinde ki eski döneme ait dinlenme alanlarından ne tür getirisi olabilir?

 Abhazya Cumhuriyeti vatandaşı ve Abhaz Diasporası yaşayanı olarak, emperyalist dünya devletleri ile varolma savaşı veren, ve Türkiye’de yaşayan Abhaz Diasporası’nın önemli desteğini alan Rusya Federasyonu devlet başkanı Vladimir Putin’in, Pitsunda Dachası olayına, Abhaz Diasporasının da hassasiyetini göz önüne alarak, doğru kararı alacağına inanmak istiyorum.

 www.abhazyam.com      

Video Galeri

Fotoğraf Galerisi

Biyografiler

img25

Ömer Büyüka -Beygua-

img25

Papapha Mahinur Tuna

img25

Oktay Chkotua

img25

Fazıl İskender