Kopsirgen Orhan Baran
- Osmaniye (Lo Kıt) Köyünden Ayrılan Abaza Köyleri
- Muğla İli Köyceğiz İlçesi Döğüşbelen Köyü
- Kütahya İline Bağlı Aykırıkçı Köyü
- Karaçay Çerkesk Özerk Cumhuriyetinde Kuj Du-Kuj Çkun Ve Apsuya Köyleri
- Kovalca Köyü (Biberd Kıt)
- Kayseri İline Bağlı Abaza (Aşuva) Köyleri
- Kayseri İli Pınarbaşı İlçesine Bağlı Abaza Köyleri İçin Ek Bir Yazı
- Karaçay-Çerkesk Özerk Bölgesindeki Abaza (Aşuva) Lo Kıtlar
- Abaza (Aşuwava) Aşkarawa-Tapanta Aile Damgaları
- İstanbul Kafkas Kültür Derneğinden Anılar
- Eskişehir İli Abaza (Aşuwa Köyleri)
- Çorum Ili Alaca Ilçesine Bağli Asaza (Aşuwa) Köyleri
- Bilecik İline Bağlı Abaza (Aşuwa)Köyleri
- Aslan Kıt=Aslan Hable (Karaboğaz Köyü)
- Türkiye Ve Karaçay Çerkeste Gebekoy Köyleri
- Adıgey Özerk Cumhuriyetindeki Abazalar
- 1889 Tarihinde Kafkasya'dan (Karaçay Çerkesk Özerk Bölgesinden Göç Eden Abaza Köyleri
- Sevgi Ve Saygıder Büyük İnsan Ömer Beygua
Ben Orhan Baran (Kopsirgen) Yozgat İli Sorgun İlçesi Osmaniye Köyünde 1.05.1948 yılında dünyaya gelmiş Abazaların Aşuva kümesine mensup bir ferdiyim. Anadilimi gayet iyi bilir anadilimce okuryazarım.
1966 yılında İstanbul Hukuk Fakültesine kayıt oldum. Nisan 1971 tarihinde diplomamı aldım. Öğrenciliğim sırasında Av. Hakkı Kurmel (Aytek Kurmel’in babası ) yanında sekreterlik yaptım. Öğrenciliğim süresince İstanbul Bağlarbaşı derneğinin devamlı müdavimi oldum. Derneğin folklor ekibinin akordeonunu çaldım. O yıllarda hayatta olan çoğu Çerkes büyükleri ile tanıştım. Yine o günlerde çok değerli kimliklerle röportajlar yaptım. Bu çalışmaları Papapha Mahinur Tuna ve Bganba Ardeşen Kobaş ile yürüttük. Kafkasya’dan edindiğimiz kitap ve dergilerden tercüme ettiğimiz yazılar İzzet Aydemir’in çıkardığı Kafkasya Kültürel Dergisinde yayınlandı. 1968 yılında DUMEZİL ile tanıştım. İki yıl Abaza – Aşuva dili üzerinde çalışma yaptık.
1989 yılında eşim Tuna Nazide, Mustafa Özbek ve Rahmetli Sadık ile Abhazya ve Karaçay Çerkes Özerk Bölgesini ziyaret ettik. Bu arada Abhazya Cumhurbaşkanı Ardzınba ve Bagrat Şinkuba ile tanıştık. 1992Temmuz ayında gözlemde bulunmak üzere 7 arkadaşımla Abhazya ya gittik. Savaş gözlemlerinde bulunduk. Bu arada başbakan olan Sokrat Cincal ile bir röportaj yaptım. Günümüzde Avukat emeklisiyim. Sorgun ilçesinde ikamet ediyorum. Araştırmalarıma da devam ediyorum.
Bu güne kadar yaptığım araştırmalarımdan önemli bir çoğunluğu (Yazılarım kayboldu. Sebebini bilmiyorum) Abhaz Haber de yayınlandı. Şimdilerde Sakarya Abhaz Derneği ve Atsanba Özen Sanbay’ın editörlüğünü yaptığı Abhaz Postası web sitelerinde yayımlanıyor.
Takipçilerimizin bilmesini isterim ki: Yayına verilen araştırmalarımı okuyan kardeşlerim mutlaka eksik, noksan, kusur, yanlış vs bulanacaklardır. Şayet Sakarya Abhaz Derneği ve Abhaz Postası’na yazarsanız tarihsel gerçekler doğrultusunda mutlaka yanıt vereceğim. Bir değerli büyüğümün dediği gibi araştırmalarım “Bilinmesi önemli bir ihtiyaçtı. Kafkasya konusunda daha dikkatli konuşmak ve yazmak hiç olmazsa zarar vermemek hepimizin görevidir."
Saygı ve sevgi ile,
Av.Orhan Baran Kopsirgen